Desvelant migrants
Desvelant migrants és el resultat del 2n taller fet amb dones migrants que s’emmarca dins del projecte accionsmigrants.org
A partir d’un diàleg obert i dinàmiques de grup amb les participants es va treballar perquè generessin sentències i propostes visuals que projectessin la seva identitat, problemàtiques i experiències personals i col·lectives. Alhora de crear les siluetes finals han estat les mateixes participants les que han escenificat mitjançant la fotografia i el disseny cadascun dels seus missatges.
Aquests dissenys foren difosos en diferents formats, alguns en vinil i a escala real, per diferents espais de la ciutat: Murals urbans, Centres Cívics, C Joventut, Associacions, Centres educatius i Comerços.
Per saber més ves aquí.
Accionsmigrants.org
Accionsmigrants.org es un recull de diferents accions desenvolupades pel col·lectiu migrant amb l’objectiu d’apropar i donar visibilitat a les seves problemàtiques, experiències i aportacions. Es prioritzaren les pràctiques artístiques participatives i que impliquesin la interacció amb l’espai urbà i la ciutadania per tal d’estimular el diàleg, la participació ciutadana i la reflexió espontània.
Il·luminantlesombres.org
El projecte Il·luminant les ombres utilitza l’espai públic per donar veu i fer visible la mirada i experiències de les persones en risc d’exclusió social.
S’han realitzat 4 tallers en els que s’han treballat conceptes com l’”street art”, el disseny i la reivindicació social per tal que cada usuari pugui realitzar un cartell que expressi allò que li agradaria dir. Tot i que la consigna inicial era partir de la seva experiència per mirar de donar un missatge positiu i d’esperança a la ciutadania en un context de crisis, alguns usuaris han optat per donar un missatge crític i de denuncia mentre que d’altres han optat per mostrar aspectes més vinculats a la seva pròpia experiència.
Projecte en col·laboració amb els Serveis Socials de l’Ajuntament de Lleida i el Centre d’Art la Panera. Més a www.Il·luminantlesombres.org
ACCIONS A LA NATURA Trajectes de retorn (2010-2011)
Tallers amb persones sense llar. A partir de la col·laboració entre els Serveis Socials de l’Ajuntament de Lleida i el C. d’Art la Panera, es posà en marxa el projecte Trajectes de retorn adreçat a les persones sense llar.
El taller Accions a la natura pretenia, en un primer moment, allunyar-los del seu entorn habitual, el carrer, per connectar-los amb un entorn natural i fresc, que els estimulés i els engresqués. Noves olors, noves vistes i noves sensacions podien esdevenir gratificants, trencar amb les seves rutines i repercutir en el seu estat d’ànim i benestar general. En un segon estadi s’animava als participants a fer propostes i a interactuar amb l’entorn natural a partir de petites intervencions artístiques en el paisatge. Després d’unes sessions de treball prèvies els participants proposaven la manera de relacionar-se amb la natura i les accions a realitzar.
FEM VISIBLE L’INVISIBLE Trajectes de retorn (2010)
El primer taller, realitzat en diferents intervals entre el maig del 2010 i el gener del 2011, va consistir en un taller de fotografia amb el nom Fem Visible l’Invisible. Cada participant va disposar d’una càmera d’un sol ús amb la qual va poder fotografiar i mostrar la seva realitat, gustos i interessos. Un cop editades les imatges i recollits els seus comentaris es feu palesa la mirada personal de cadascú. Des del fotògraf contemplatiu, que s’atura en la bellesa d’allò que l’atrau, fins a aquell que utilitza la fotografia de manera crítica per denunciar una situació; des del diari més íntim i personal fins al que utilitza la fotografia de manera més instrumental. Del resulta dels diferents tallers es feren diverses exposicions itinerants i es feu la publicació: Trajectes de retorn.
Fantàstic Photo Wall (2018)
Amb aquest reclam i la falsa promesa de formar part d’un fantàstic mural es pretén evocar la idea que fa moure milers de migrants a jugar-se la vida per creuar la Mediterrània. Sovint, com en aquest cas, les expectatives no s’acaben complint i una altra realitat s’acaba imposant. La falsa idea d’una Europa integradora i plena d’oportunitats acaba segant la vida de moltes persones que busquen fugir de la injustícia, la guerra o la pobresa. La següent intervenció juga amb les expectatives generades als participants que, atrets per la invitació, no saben que es convertiran en cossos flotants. Les imatges es combinaven amb dades informatives i cites relatives a la crisis migratoria.
Intervenció feta duran el 15 Fòrum Fotogràfic Can Basté.
Repostalejant la Seu Vella (2015
A través de la mirada de persones sense llar i l’alumnat de Fotografia de l’Escola d’Art Leandre Cristofol s’ha volgut construir un discurs alternatiu a la imatge postal per posar èmfasis en els altres usos del turó i redescobrir-ne noves lectures.
De la mateixa manera que la fotografia pot fer visible altres realitats o noves interpretacions, aquest projecte també aprofita per donar veu i fer visible la mirada particular d’aquest col·lectiu utilitzant la Seu vella com a símbol d’arrelament a la ciutat de Lleida.
Paral·lelament a les postals també es va exposar el treball a la Saleta de la Panera, menjador social que compagina la seva tasca amb la de sala expositiva.
Participants: Usuaris de l’alberg social i alumnes de l’Escola d’Art Leandre Cristofol: Houssain Tigra, Robert Amstrong, Sara Caelles, Eric Garrido, Dorel Mortila, Oluyado Onigbinde, Guilabe Diouf, Josep Mola, Lara Peralta, Cristina Torres, Cristian Vera, Mamadou Ndiongue, Nera Garcia i Younes Bouhgout
Aquest projecte s’ha dut a terme gracies a la implicació i suport de les següents institucions: - Benestar social - El Consorci del turó de la Seu vella - L’Escola d’Art Leandre Cristofol - Centre d’art La Panera - Fujifilm - Obra Social la Caixa
Cercles en el bosc (2012)
Els boscos que envolten la petita comunitat rural d’Abetenim, Ghana - com gaire bé totes de la zona - està sotmesa a una forta pressió mediambiental i cultural a causa de les explotacions agrícoles industrials, la economia de mercat i la globalització. Molts dels llocs tradicionalment sagrats per ser la llar d’ancestres, Deus i esperits com arbres, roques o rius estan sent substituïts o oblidats pels més joves, deslligant-se de qualsevol apreciació simbòlica, estètica o emocional sobre allò que els rodeja.
Aquest Workshop va voler ficar en valor el seu paisatge a partir de la creació de petites experiències simbòliques i col·lectives. Descobrir noves relacions i dotar aquest entorn de nous significats. Contribuir a l’apreciació i interpretació d’allò que els rodeja, i establir vincles emocionals, que la fotografia, pel seu caràcter aleshores exclusiu en aquesta zona, s’encarrega de recordar i preservar.
FotoEndinsa’t 11
El Festinoval fou un festival de música, arts plàstiques i escèniques, realitzat a Lleida durant 10 anys des del 2001 com a homenatge a Tino Agustí, amic, músic i promotor musical que ens deixà amb 27 anys. El festival destacava per funcionar íntegrament amb voluntaris i actuar com a plataforma per a grups emergents. http://www.festinoval.org
En aquest context cada any s’activava durant els dos dies i dos nits que durava el festival una proposta fotogràfica participativa, lúdica i oberta a tothom. A mesura que la gent es fotografiava el resultat es projectava, penjava a la web o s’exposava al moment, per tal de generar una obra col·lectiva, interactiva i de cohesió. Propostes executades en coordinació amb Judit Hortigüela i Eli Vallvé, i la participació de molts voluntaris.
A FotoEndinsa’t els participants fotografiats eren traslladats a una plataforma interactiva formada per tres escenaris diferents. A mesura que s’avançava per l’entorn virtual els participants apareixien en pantalla.
FotoEncaixa’t 10
A FotoEncaixa’t els visitants eren fotografiats en unes caixes per ser immediatament disposades les unes amb les altres fins a configurar un gran rusc humà en moviment. El resultat es projectava al moment i es podia seguir per la web del Festinoval.
FotoEnvia’t 09
A FotoEnvia’t les imatges saltant dels participants es convertiren en postals i missatges que foren enviades de forma aleatòria entre les adreces que els mateixos participants haurien deixat.
FotoEnvasa’t 08
A FotoEnvasa’t, els retrats eren envasats en pots de conserva per ser exposats en un moble retro-il·luminat.
FotoEnganxa’t 07
A FotoEnganxa’t els assistentes podien enganxar la seva figura en un mural i interactuar amb els elements representatius de la ciutat de Lleida
FotoDespulla’t 06
A FotoDespulla’t els assistents s’havien de treure la roba per fotografiar-se nus. Les imatges resultants eren impreses i exposades al moment.
FotoRetrata’t 05
FotoRetrata’t fou la 1ª acció desenvolupada al Festinoval. Consistia en fer un retrat als assistents, imprimir-lo i exposar-lo al moment per configurar un gran mural col·lectiu.